3 Strategier for å begrense blått lys om kvelden

I forrige artikkel lærte du hvordan blått lys påvirker din søvnkvalitet. Kort fortalt skaper lys i det blå lysspekteret problemer når vi utsetter oss for det på kveldstid.

Her er de tre viktigste strategiene du kan implementere for å kontrollere din eksponering:

#1 Begrens skjermtid og installer et software-filter

De digitale tjenestene som lokker deg til skjermen er designet med basis i kunnskap om menneskelig adferd. Så å sette rammer for egen bruk er for de aller fleste veldig utfordrende. Dette er et stort tema, men nå gjelder det din helse og velvære, så sett en tid, minst to timer før leggetid hvor alle enheter slåes av. Les en bok, skriv en bok, ha en samtale, tenn i peisen.

Uansett hvor mye du får begrenset skjermtiden, det er uendelig mye enklere å hacke en datamaskin enn din egen adferd, derfor har jeg skrevet en guide til hvordan du setter opp alle enhetene dine for skademinimering og lyshygiene.

Dette kan du gjøre med en gang du er ferdig med å lese, det tar maks fem minutter per enhet og du trenger ikke tenke på det igjen før du kjøper ny telefon eller datamaskin.Les min guide for alle datamaskiner og smartphones her

3 Strategier for å begrense blått lys om kvelden 1

Er du også blå i fjeset om kvelden?

#2 Bruk røde briller

3 Strategier for å begrense blått lys om kvelden 2

Du kan ikke alltid kontrollere miljøet der du er, men du er fri til å ha på deg hva du vil. Der kommer de karakteristiske oransje/røde brillene som har blitt synonymt med biohacking. Disse kan du ha på deg når og hvor som helst, og beskytter øynene dine mot både skadelig lys og lys i utide.Nå skal det sies at de kan se teite ut, og i et lite land som Norge er det nesten farlig å være annerledes, så jeg har endelig funnet et par stilfull kvalitetsbriller. Det beste med disse er at de blokkerer vekk hele spekteret av lys som forstyrrer melatonin-utskillelsen, ikke bare halvparten som andre blueblockers med oransje glass.Les mer om de nye brillene fra Carbonshade

#3 Oppgrader belysningen hjemme

Dette er ikke gjort på en dag, men du kan legge en plan allerede nå. Det enkleste er å installere et par ekstra lamper med røde pærer i hvert rom og tenne kun disse når mørket senker seg.

Stearinlys kan også fungere, men personlig synes jeg lyset de gir blir for kraftig den siste timen før leggetid. Allikevel er følelsen av å blåse ut det siste lyset og bli omfavnet av mørket ubetalelig.

Selv har jeg byttet ut alle pærene med Phillips Hue som jeg har programmert til å gradvis gi rødere lys i løpet av kvelden.Når du skal oppgradere ditt lysmilljø, er kvelden kun en del av beregningen. Du vil gjerne ha sterke fullspektrum lyskilder om dagen, og unngå sparepærer da de har alt for lite blått og lite annet som kan balansere det. Dessverre er ikke gode gamle glødepærer å få tak i lenger. Jeg vil dekke mer om lys i tiden fremover.