Lag Varm Sjokolade med Helt Rå Kakao
Det er sent på sommeren, her i Oslo har sola stekt oss godt og på regnværsdagene har fortsatt shorts og t-skjorte vært mulig. Men i dag er det litt anneledes. I dag er det vått og KALDT!
Jeg våknet hutrende med kun én tanke i hodet: Varm Sjokolade!
Jeg vil derfor dele med deg mine beste triks for å lage en deilig, tilfredstillende og sunn kopp (eller tre) med varm sjokolade. Med de beste tilgjengelige råvarer.
Men du lurer kanskje: Varm sjokolade? Er ikke poenget at kakao og annen supermat skal være rå?
Du har helt rett, men her trenger det ikke å være noen motsetning. Du husker kanskje kakaoen som skoldet tungen din som liten (eller til og med som stor, dakar deg). Kokende melk skal man være forsiktig med, og ihvertfall ikke drikke.
Drikke- og spisetemperaturer ligger jo mye nærmere den berømte råterskelen på 42-46 grader. Stort varmere enn det er bare bortkastet energi og næring.
Vi skal derfor varme opp drikken til ønsket temperatur istedenfor å koke den opp for så å måtte kjøle den ned..
Genialt ikke sant? Rå mat betyr ikke kald mat!
Steg 1:
Varm opp en halv liter vann til rett før det ryker.
Eventuelt kan du koke/trekke en passende te (yogi classic, lakrisrot eller rooibos funker perfekt) og la den kjøle seg til det slutter å ryke.
Steg 2:
Lag en varm nøttemelk av teen/det varme vannet
Dette skaper den kremete «melkedelen» av kakaoen og gir deg mye bedre næring og smak en dyr og og usunn ris/soyamelk.
Ha teen i blenderen med en håndfull nøtter eller frø.
Jeg anbefaler solsikkefrø, hamp eller cashewnøtter da disse gir en god konsistens uten å måtte siles. Har du tid til å sile eller liker litt røff tekstur, kan du bruke paranøtter, bløtlagte chiafrø og mandler.
Steg 3:
Nå begynner moroa! Nå skal du gjøre drikken til den beste du har laget.
- Begynn med 1-2 spiseskjeer Helt Rått Kakaopulver
- Smak til med ønsket søtning, Kokospalmesukker passer perfekt, Honning er strålende hvis du tåler det og hvis du befinner deg utenfor Norge kan du ha i noen dråper stevia
- Ha i en spiseskje kokosolje eller enda bedre: skav av litt kakaosmør oppi blendere, det vil smelte i den varme blandingen og gjøre din kakao til en virkelig luksuriøs varm sjokolade.
- En klype havssalt er viktig for å binde sammen smakene og gjøre de kraftigere. Du vil merke at du trenger mindre søtt når du bruker litt salt.
Blend løs og nyt!
Herfra er det bare fantasien som setter grenser, istedenfor å liste opp gode idéer til krydder og supermat du kan ha oppi, vil jeg at du selv skal perfeksjonere denne grunnoppskriften og få den så god at du vinner hele din familie og vennekrets over.
Lag deg en kopp nå og legg igjen en kommentar med din egen variasjon.
Ekstra tips: om smaken fortsatt ikke skulle sitte perfekt, prøv med noen dråper sitronjuice..