Nyt vårsola

Mørketida er over, og vi er velsignet med en solfyllt vår i Norge. Her i Oslo virker det som om folketallet har tidoblet seg, folk elsker sola. Men jeg ser fortsatt lite naken hud.

Mange vil ha så sterk sol som mulig, i lange solsesjoner på påskefjellet, sommerkysten eller på sydentur. Ikke rart folk blir brent og får strålingsskade. Dette er synd siden følgene gjør folk redde for solstråling i seg selv. Sol er mat, D-vitamin har vist seg å være vårt absolutt viktigste næringsstoff for langsiktig helse, og vi må sikre en jevn eksponering gennom året for å føle oss og fungere på topp, år etter år.

Ideelt trenger et menneske minst 20 minutter helkroppseksponering hver dag for å generere en tilstrekkelig mengde d-vitamin på huden sin og så absorbere denne i tide etter.

Det kan vi bare drømme om i Norge. Vi har skummelt få soldager, med varierende andel soltimer fra ekstremt få til ekstremt mange gjennom året. Mesteparten av året er det også for kaldt eller vått til at flere enn de met hardbarka og fremovertenkende orker å kaste klærne, selv om sola skinner aldri så mye.

Vi må klare denne balansen og unngå både under- og overeksponering.

Hvert år starter jeg soldyrkingen tidligere. Hvis det er for kaldt, løper jeg noen intervaller for å få opp varmen, og vrenger av meg på overkroppen før jeg blir for svett, så sitter jeg i en vindstille solvegg så lenge jeg orker. I februar kan det være to til fem minutter. I år hadde jeg flere 20-minutters sesjoner i Mars, og April er blitt min høysommer. Med sol i lunchen og etter jobb nesten hver dag.

Dette sikrer et godt grunnlag før sola blir for sterk og vi har ferie hvor vi kan tilbringe all vår tid ute. Dette grunnlaget vil beskytte meg gjennom sommeren og de gode effektene vil vare lenger.

Jeg oppfordrer deg til å begynne å se på solskinn som mat og spise fornuftiige porsjoner regelmessig. Husk å spise med hele kroppen!