Hvordan fungerer koffein?

Adenosin er biproduktet av energiomsetningen vår. adenosin-tri-fosfat (ATP) blir redusert til adenosin-di-fosfat i mitokondriene for å frigjøre store mengder energi. Dette etterlater et ensomt adenosin molekyl.

I hjernen har vi reseptorer for adenosin, og etterhvert som flere av disse blir aktivert, føler vi oss trøttere og trøttere. Før vi ikke kan gjøre noe annet enn å legge oss.

Koffein binder seg til de samme adenosin reseptorene på en annen måte, dermed blokkerer de adenosin og forhindrer tretthet.

Dette er det fine med koffein men også det potensielt skadelige. Hvis du overdriver bruken og ikke lenger merker når du trenger hvile og søvn, kan det forskyve døgnrytmen samt føre til at du sliter kroppen ut over tid.

Utbrenthet oppstår ikke før det har vært mer slitasje enn restitusjon over tid. 

Slitasjen skjer derimot hver dag dette er tilfelle, selv om du ikke nødvendigvis merker den før den når et kritisk punkt. Derfor er det lurt å temme ditt koffeinbruk selv om du tåler det bra.

Koffein-toleranse - Loven om minskende utbytte

Så hva annet skjer om du pliktoppfyllende fyller adenosinreseptorene med koffein hver eneste dag?

Når hjernen ikke får signalet den forventer og merker at adenosin ikke aktiverer reseptorene over tid, vil den lukte lunta og gjøre det den kan for å rette feilen.

Hjernen gjør dette ved å skape flere adenosinreseptorer, i håp om at disse vil plukke opp signalet som har så mange viktige biologiske implikasjoner.


Denne prosessen bygger koffeintoleranse.


Du trenger mer koffein for å oppå samme eller dårligere resultat.

Når du ikke drikker kaffe vil du føle deg trøtt og slapp.


Dette er samme prosess som skjer med andre rusmidler som alkohol, nikotin og kokain. Den skjer parallelt med utviklingen av avhengighet, og kan sette oss i en bedrøvelig situasjon hvor vi er hekta på noe som ikke gir oss den tilfredsstillelsen vi ønsker.


Vi blir det avhengighetspsykologen dr. Gabor Maté kaller «sultne spøkelser».


Så for å sikre optimal prestasjonsfremmende effekt samt livskvalitet må du unngå at koffeintoleranse bygger seg opp. Strategiene i denne guiden er designet for å gjøre nettopp det, samt å reversere toleransen om du allerede har bygget den opp.

Vanesløyfa

Vi må også forstå hvordan vaner etableres og forsterkes i hjernen vår. Mesteparten av avhengigheten i verden er adferdsbasert, ikke substansbasert. Kaffe hadde nok hatt makt selv uten koffein, men det er kombinasjonen som har gjort den så folkekjær.


I sin bok «Vanens Makt» beskriver Charles Duhigg det han kaller «the Habit Loop» eller vanesløyfa, basert på gjeldende konsensus innen adferdspsykologi.

Den ser slik ut:


Trigger -> Aktivitet ->  Belønning


For eksempel:

Du står opp om morgenen og går inn på kjøkkenet (tidstrigger + stedstrigger)

Du maler bønner og brygger kaffen i ditt eget lille morgenritualeDu kjenner den vante lukten, varmen og smaken du har ventet på siden i går kveld. (Aktivitet)

Innen kort tid våkner du til, hjernen kommer online, dagen virker overkommelig, kanskje du til og med er motivert, glad og full av energi? (Massiv Belønning)

Fire enkle strategier

Nå som du har en idé om hvordan alt dette former adferden din, vil du forstå hvordan de fire strategiene hjelper deg å få kontroll over vanene dine, sensitivisere resopterene og gi deg fullt utbytte av din kaffe.

Følg med i din epost!

©2020 Nyta

Logg inn med brukernavn og passord

or    

Har du glemt innloggingsopplysningene?

Create Account