Mitt forhold til kaffe

Som mange andre begynte mitt forhold til kaffe med den spennende duften, og følelsen av at dette var et kraftfullt, spesielt og voksent brygg.

Kaffe var også en av de tingene foreldrene mine gjorde som jeg ikke fikk prøve før jeg ble eldre- noe som skaper en enorm aura av mystikk og magnetisme rundt det forbudte brygget i et hvert barnesinn.

Når jeg var femten år dro jeg på språkreise til Malta, ble betatt av en Italiensk jente, og dermed også Italiensk kultur. Ikke lenge etter fikk jeg overta en lite brukt espressomaskin av foreldrene til en kompis og lå an til å bli en ung kaffeconnoisseur.

Kort tid etter tok jeg min første sommerjobb, som hjelpemann på isbilene som leverer småis til butikker og bensinstasjoner. Der ble morgenens espresso etterfulgt av et par kopper typisk traktekaffe på kontoret. Jeg passet på å skaffe meg kaffeavtalen på texaco, og til slutt også på Statoil, siden vi var innom 10-20 bensinstasjoner om dagen.

Jeg hadde også som vane å tømme en halvannen liter cola på gutterommet foran dataskjermen når jeg kom hjem på kvelden, dette hadde allerede pågått en stund.

Innen noen få måneder begynte jeg å bli så trøtt på ettermiddagen at jeg sovnet i køen hjem uansett hvor hardt jeg forsøkte å holde meg våken. Heldigvis var det ikke jeg som kjørte den digre lastebilen.

Snart klarte jeg å sovne på venterommet på jobben hvis jeg ikke hadde fått en kopp kaffe den siste halvtimen og dermed allerede møtt på en av livets hardkjøpte lekser:

Blir man hekta på noe vil fordelene forsvinne, men det blir stadig vanskeligere å holde bakdelene på avstand.

Jeg hadde overdrevet kaffe til et nivå hvor den ikke lenger gav meg våkenhet, men i stedet tok i fra meg den naturlige våkenheten og overskuddet som tilhører ungdomstiden.

Avvenningen var tøff. selv om vanen ikke hadde hatt så mange år på å etablere seg. Men jeg hadde vunnet en viktig innsikt som skulle hjelpe meg flere ganger i løpet av livet, og som var frøet til denne guiden.

Noen år etterpå tok jeg steget, jeg sluttet fullstendig med både cola og kaffe og rørte ikke noen av delene på ti år.

Det var ikke rart i, på dette tidpunktet hadde jeg møtt en vegg med helsa mi. Hvis jeg drakk så mye som en slurk kaffe ble jeg stressa, fikk vondt i hodet og ble stiv i leddene. Så det var ikke noe problem for meg å holde meg unna etter avvenningsperioden.

 

En ny og sunnere tilnærming til kaffe

I denne perioden fant jeg etterhvert de adaptogene urtene. Jeg lærte om hormoner, nervesystemet, stress, mitokondrier og energiomsetning.

Jeg konkluderte at kaffe, koffein og andre stimulanter fungerer som et kredittkort. Skal du bruke det, må du passe på å ha dekning på kontoen   før rentene kommer. Hvis ikke bruker du av morgendagens energi i dag, og det lover ikke godt i lengden.

Helst bør du ha sparepenger, formue og trygge investeringer også. Det er jo ikke bare det daglige stresset vi utsetter oss for som påvirker oss, større kriser og faktorer utenfor vår kontroll dukker opp i alle våre liv i varierende grad.

De adaptogene urtene fungerer mer som en høyrentekonto. For hver gang du bruker de, får du mer og gå på, i dag og i morgen. Adaptogenene ga meg overskudd og jeg følte sakte at vitaliteten kom tilbake.

I 2009 gjorde jeg det til mitt mål å bringe disse urtene, som daglig hjelper millioner av mennesker i Asia, til det norske folk.

Jeg vil fortelle mer om disse urtene i kommende skriverier, men poenget her er hvordan jeg så på kaffe, basert på mine egne erfaringer opp til dette punktet.

Når jeg kom over en video av Dave Asprey i 2013 ble jeg derfor skeptisk på en helt annen måte enn andre ville blitt.

Jeg tenkte: Hvorfor promotere kaffe som helsedrikk? Dette generiske produktet alle allerede drikker for mye av?

Han mente kaffe hadde nesten utelukkende positive effekter, og at de negative effektene jeg og mange andre opplevde, var på grunn av ørsmå mengder mykotoksiner som oppstår i moderne kaffeproduksjon.

Da han nevnte mykotoksiner sperret jeg ørene opp. Hvis det han sa var korrekt, kunne det forklare mine symptomer og hvorfor ikke alle har det sånn?

Jeg måtte teste, leste tipsene om hvordan plukke en kaffe med lav sannsynlighet for kontaminasjon og prøvde min første kopp Bulletproof Kaffe.

Det gikk helt fint. Jeg var forbløffet!

Jeg tok steget og bestilte de sagnomsuste bønnene, og riktig nok, disse tålte jeg enda bedre.

Etter fem år med oppgradert kaffe har jeg snakket med hundrevis av kunder og klienter om deres kaffevaner. Strategiene i denne guiden er basert på denne efaringen og forståelsen av hvordan koffein fungerer i hjernen.

Vaner og adferdsendring ligger i bunn for all positiv utvikling i våre liv. Når du klarer å mestre noe så vanedannende som kaffe, vil du ha et solid grunnlag til å mestre andre livsstilsendringer som krever innsikt, disiplin og en informert strategi.