Hva er Supermat?

Det er mange idéer der ute om hva supermat er, definisjonene går fra veldig generelle, som inkluderer store mengder god «hverdagsmat» til mer spesifikke, som legger vekt på mat med unike, nesten supernaturlige egenskaper.

De fleste sier noe som: «Supermat er naturlige matvarer med et spesielt høyt næringsinnhold»

Til dette kan vi med en gang legge til høy næringstetthet. Supermat har en høy andel næringsstoffer i forhold til kalorimengden (som også kan være høy i supermat, gode kalorier)

Hvis det bare var snakk om næringsinnhold slik vi kjenner det fra heimekunnskapen og dagspressen, kunne vi jo liksågodt ha spist større mengder «vanlig mat» som er mange, mange ganger mindre kostbart. Men her kommer vi også til kjernen i supermat:

Næringsstoffene du finner rikelig av i supermat er ikke de samme som du finner i maten på supermarkedet!

I supermat finner du mineraler, amminosyrer, vitaminer, essensielle fettsyrer, polysakkarider, plantekjemikaler og andre eksotiske næringsstoffer som det er skummelt lite av i vår øvrige matforsyning.

Disse stoffene finnes i overflod i naturlige økosystem, men forsvinner fort når man dyrker jorda som vi gjør i dag, og har gjort i hundrevis av år.

Supermat er  oftest planter som må høstes i sitt naturlige miljø, der hvor jorda inneholder alt de trenger. De kalles supre fordi de tar opp spennende næringsstoffer fra jorda og omdanner de til enda mer spennende næringsstoffer som vi får i oss når vi spiser supermat.

Supermat som Gojibær og Aloe Vera er rike på polysakkarider, en klasse langkjedede sukkerarter som er viktig for utviklingen og beskyttelsen av hjerne, nervesystem og immunforsvar.

Les mer om polysakkarider og supermat som inneholder disse her.

Kakao, Chaga og Acai er supermat med en utrolig konsentrasjon av antioksidanter.

Les mer om antioksidanter her.

De fleste har begge deler, f.eks. Gojibær, og det er også vanlig at supermat har alle de essensielle amminosyrene, med andre ord komplett protein, fra plantekilder!

Nytas kriterier til Supermat går utenpå det helsekostbransjen kommer unna med. Vi ville f.eks aldri kalle et overpriset ekstrakt av gulrøtter supermat, selv om dette helt sikkert har noe for seg, er det så langt unna supermat det går an å komme.

Sist av alt skal Supermat smake godt! Når du tar deg råd til supermat, er det et poeng å kjøpe supermat av høyest mulig kvalitet. Bare på den måten kan du virkelig føle effektene av disse mirakuløse matvarene, og stimulere en ærlig, verdiskapende industri som jobber for ditt og alle andres beste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *