Strategi 2: Skjenkestopp

Når jeg var liten hendte det min mor hadde venninner over på «klubb». Ikke for å se, men for å skravle og drikke kaffe.

Mamma pleide å fortelle meg at hun måtte kjøpe koffeinfri kaffe, fordi «noen av damene var blitt så gamle at de ikke fikk sove hvis de drakk kaffe for sent på kvelden».

Mamma var stolt av at hun kunne drikke kaffe sent på kvelden og fortsatt få sove noen timer etterpå.

De «gamle damene» hadde en mer sensitiv konstitusjon og fikk rett og slett ikke sove om de gjorde det samme.

Men selv om du får sove på en kopp kaffe, vil søvnkvaliteten være like god?

Min erfaring og flere kliniske forsøk sier dessverre nei. Å ha koffein i sirkulasjon kan forhindre at du tilbringer nok tid i den verdifulle dype søvnfasen, hvor den viktigste restitusjonen skjer.

For optimal søvnkvalitet og døgnrytme, vil jeg for de aller fleste anbefale skjenkestopp kl 12:00. Ha dette som en hard regel. Hvis du merker at eventuelle unntak ikke lenger er unntak, sjekk inn med deg selv.

Noen, som min mor, kan nok (les: kunne nok når hun var yngre) strekke seg lenger inn i ettermiddagen, men spørsmålet er hvorfor?

Hvis du opplever at du blir trøtt på for- eller ettemiddagen, kan skjenkestopp hjelpe deg, fordi du får dypere restitusjon på natten. Søvnkvaliteten er noe av det viktigste som påvirker kort- og langsiktig helse

Mange opplever at de sover godt, men siden søvn påvirker så mye mer enn hvor uthvilt vi føler oss, vet vi egentlig ingenting før vi måler søvnkvaliteten systematisk over tid. Du kan bruke en sensor som beddit, eller min favoritt: OURA ringen. Du kan også teste din genetiske disposisjon for koffeinmetabolisme, som nevnt i Strategi 1.

Uansett vil en varm kakao med balanserende adaptogene urter på kvelden gi deg mer og fungere bedre med din naturlige rytme, styrke nervesystemet og hjelpe deg å unngå koffeintoleranse.