Oppgrader din datamaskin og smartphone for bedre søvn

Datamaskiner er mye enklere å oppgradere enn mennesker, men de fleste oppgraderingene handler om ytelse og funksjonalitet, ikke kompatibilitet med mennesket som bruker maskinen. Det finnes heldigvis noen ting du kan gjøre for å begrense negative effekter av teknologibruk. Jeg vi påstå at det viktigste grepet, som også gir deg mest fordeler for den bittelille innsatsen det tar, er å ta kontroll over fargetemperaturen.

Du kan lese om effekten av det lyset fra datamaskin og mobil på nattesøvnen her.

Siden du bruker en datamaskin eller en smartphone akkurat nå, er det mest fornuftige du kan gjøre de neste minuttene å oppgradere den til å være kompatibel med din egen biologi, under finner du verktøy for de fleste enheter.

Oppgrader din datamaskin og smartphone for bedre søvn 5

Først røyking, så sitting, nå smartphone i senga

Datamaskin – Mac/Windows/Linux

Nyeste MacOS har også fått Night Shift. Den funker helt greit, men jeg anbefaler f.lux eller Iris siden du kan gjøre skjermen enda rødere.

Iris

I fjor ble jeg gjort kjent med en ny løsning, Iris. I tillegg til å blålysfilter bruker Iris sin egen teknologi for å beskytte øynene dine mot den usynlige flimringen skjermen din lager. Iris er gratis, men har også en pro-utgave med mange innstillinger for dedikerte biohackers.Iris – Mac/Win/Linux – gratis (pro $10)

https://iristech.co (partnerlink)

f.lux

Jeg har brukt f.lux i åtte år, det er det første jeg installerer på en ny maskin, og er den mest elegante løsningen. Husk å stille fargetemperaturen lavest mulig på nattetid.f.lux – Mac/Win/Linux – gratis

https://justgetflux.com

IOS

I flere år måtte du jailbreake din iphone for  gjøre den mindre skadelig. i 2016 innrømmet Apple problemet og laget omsider sin egen innebygde funksjon, Night Shift.

Standardinnstillingene er litt vel konservative, og inneholder fortsatt en del blått lys, så gå inn i innstillingene og sett på den varmeste innstillingen.

Jeg anbefaler også at du bruker den mer avanserte metoden til høyre når du en sjelden gang virkelig trenger å bruke din iphone på kvelden.

Hvis du er litt mer dedikert finnes det faktisk en gjemt funksjon i IOS 10 og høyere som blokkerer ut mye mer blått lys, den må aktiveres og deaktiveres manuelt morgen og kveld, men det er definitivt verdt det.Innstillinger – Generelt – Tilgjengelighet – Skjermtilpassing – FargefiltreSlå på fargefiltre, velg Fargetone og skyv kontrollene for intensitet og nyanse helt til høyre. Du har nå en flott, ildrød skjerm.

Android

I nyeste Android Oreo er blåysfilter endelig inkludert i operativsystemet, jeg har ikke fått testet det ennå, Samsung har også lagt inn funksjonen i noen av sine telefoner.

På min telefon får jeg best resultater ved å aktivere både Samsungs blålysfunksjon og twilight, prøv deg frem!

Anbefalt: Twilight

Det finnes mange apps for skjermfilter til Android. Jeg er mest fornøyd med Twilight som jeg har brukt i flere år. Gratisversjonen gir deg alt du trenger.

Denne styrer også Hue lyspærene mine, så jeg ikke trenger å tenke på det.

Android – gratis – (pro versjon: kr 29,90)

Oppgrader din datamaskin og smartphone for bedre søvn 6

Last ned fra Google Play Store

Til slutt..

Som du forstår, vil ikke disse triksene påvirke alle de fæle led-pærene som pryder mesteparten av moderne teknologi. Ha det i tankene neste gang du kjøper nytt stereoanlegg, laptop eller mus. Jeg bruker svart elektrikertape for å bli kvitt lysshowet.

Som alltid, i lysmiljø du ikke selv fullstendig kontrollerer slår ingenting et par røde Carbonshades.

3 Strategier for å begrense blått lys om kvelden

I forrige artikkel lærte du hvordan blått lys påvirker din søvnkvalitet. Kort fortalt skaper lys i det blå lysspekteret problemer når vi utsetter oss for det på kveldstid.

Her er de tre viktigste strategiene du kan implementere for å kontrollere din eksponering:

#1 Begrens skjermtid og installer et software-filter

De digitale tjenestene som lokker deg til skjermen er designet med basis i kunnskap om menneskelig adferd. Så å sette rammer for egen bruk er for de aller fleste veldig utfordrende. Dette er et stort tema, men nå gjelder det din helse og velvære, så sett en tid, minst to timer før leggetid hvor alle enheter slåes av. Les en bok, skriv en bok, ha en samtale, tenn i peisen.

Uansett hvor mye du får begrenset skjermtiden, det er uendelig mye enklere å hacke en datamaskin enn din egen adferd, derfor har jeg skrevet en guide til hvordan du setter opp alle enhetene dine for skademinimering og lyshygiene.

Dette kan du gjøre med en gang du er ferdig med å lese, det tar maks fem minutter per enhet og du trenger ikke tenke på det igjen før du kjøper ny telefon eller datamaskin.Les min guide for alle datamaskiner og smartphones her

3 Strategier for å begrense blått lys om kvelden 7

Er du også blå i fjeset om kvelden?

#2 Bruk røde briller

3 Strategier for å begrense blått lys om kvelden 8

Du kan ikke alltid kontrollere miljøet der du er, men du er fri til å ha på deg hva du vil. Der kommer de karakteristiske oransje/røde brillene som har blitt synonymt med biohacking. Disse kan du ha på deg når og hvor som helst, og beskytter øynene dine mot både skadelig lys og lys i utide.Nå skal det sies at de kan se teite ut, og i et lite land som Norge er det nesten farlig å være annerledes, så jeg har endelig funnet et par stilfull kvalitetsbriller. Det beste med disse er at de blokkerer vekk hele spekteret av lys som forstyrrer melatonin-utskillelsen, ikke bare halvparten som andre blueblockers med oransje glass.Les mer om de nye brillene fra Carbonshade

#3 Oppgrader belysningen hjemme

Dette er ikke gjort på en dag, men du kan legge en plan allerede nå. Det enkleste er å installere et par ekstra lamper med røde pærer i hvert rom og tenne kun disse når mørket senker seg.

Stearinlys kan også fungere, men personlig synes jeg lyset de gir blir for kraftig den siste timen før leggetid. Allikevel er følelsen av å blåse ut det siste lyset og bli omfavnet av mørket ubetalelig.

Selv har jeg byttet ut alle pærene med Phillips Hue som jeg har programmert til å gradvis gi rødere lys i løpet av kvelden.Når du skal oppgradere ditt lysmilljø, er kvelden kun en del av beregningen. Du vil gjerne ha sterke fullspektrum lyskilder om dagen, og unngå sparepærer da de har alt for lite blått og lite annet som kan balansere det. Dessverre er ikke gode gamle glødepærer å få tak i lenger. Jeg vil dekke mer om lys i tiden fremover.

Nyta Biohacking Tour 2016

Denne uka drar jeg til Los Angeles for å bli med på den fjerde årlige Bulletproof Conference. Det er snart fire år siden Nyta bragte Bulletproof til Norge og det er på høy tid å møte Dave og teamet bak.

På programmet står tankeledere innen ytelse, velvære og helse. I tillegg til Dave Asprey, gleder jeg meg spesielt til å se Gerald Pollack, Mark Sisson, Kelly Starrett, Dr. Cate Shanahan og Reed Davis.

Det blir også mulig å prøve ut diverse biohackingteknologi, maskiner som er for store og dyre til å ha i stua.

an-attendee-uses-a-gyro-device-during-the-second-annual-bulletproof-biohacking-conference-in-pasadena

For anledningen har jeg invitert med en utvalgt kunde og på programmet før og etter konferansen står bulletproof vinsmaking, live podcastopptak med Luke Storey, cryoterapi, flytetank og masse god mat.

Uken etter konferansen bruker jeg på å besøke venner og kollegaer samt bli bedre kjent med nye kontakter og leverandører.

Helgen 29. sept. – 02. okt. blir det ny konferanse, David Wolfe’s Longevity Now Conference.

Dette blir virkelig en tur tilbake til røttene for meg og Nyta. Vi har streamet LNC live siden 2010 og har hentet mye cutting-edge kunnskap, inspirasjon og produkter fra denne konferansen.

I år gleder jeg meg til å høre David Wolfe, Nadine Artemis, John Gray, Wim Hof og Ron Teeguarden.

Følg med på bloggen for reisebrev og stemningsrapporter. I løpet av høsten vil du oppleve en kraftig oppgradert Nyta!

Skal du på noen av disse konferansene eller er du i LA mellom 23. sept. – 02. okt? Send meg en mail på lasse@nyta.no så kan vi møtes over en elixir eller en grass-fed bison burger.

Bulletproof Majones

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Forrige uke fikk jeg en bøtte med ferske reker. Det første jeg gjorde var å kaste majonesen.. Majones er en utrolig kulinarisk oppfinnelse med masse gode næringsstoffer fra olivenolje og eggeplommer, problemet er at nesten ingen lager den sånn lenger. Kommersiell majones består hovedsakelig av inflammatoriske industrielle planteoljer, med litt prosessert egg, atskillige smaksstoffer og konserveringsmidler. Igjen er vi tilbake til den gyldne regel:

Lag det selv!

Majones er en emulsjon av olivenolje og eggeplomme. Jeg tenkte dette var en gyllen anledning til å få inn enda fler eggeplommer i meg og mine venner, så jeg kjørte på med fem stk. Dårlig idé. Majonesen tyknet ikke som den skulle og selv om det ble både godt og næringsrikt, var det ikke majones.

I dag fikk jeg oppskrift på Bulletproof Mayonnaise i eposten fra sjefen selv. Dette er Dave’s oppskrift:

• 60ml Brain Octane eller XCT

• 180ml Olivenolje

• 1 Stort Økologisk og Frittgående Egg

• 2-3 tskj ferskpresset sitron eller limejuice

• En klype Havsalt eller Himalayasalt

• Smak til med friske urter

Kombiner alle ingrediensene i en bolle og blend med en stavmixer, gjerne med “mayonaisse-tillegget” hvis du har en Bamix eller lignende.

Kos deg!

Hilsen Lasse[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Nyt vårsola

Mørketida er over, og vi er velsignet med en solfyllt vår i Norge. Her i Oslo virker det som om folketallet har tidoblet seg, folk elsker sola. Men jeg ser fortsatt lite naken hud.

Mange vil ha så sterk sol som mulig, i lange solsesjoner på påskefjellet, sommerkysten eller på sydentur. Ikke rart folk blir brent og får strålingsskade. Dette er synd siden følgene gjør folk redde for solstråling i seg selv. Sol er mat, D-vitamin har vist seg å være vårt absolutt viktigste næringsstoff for langsiktig helse, og vi må sikre en jevn eksponering gennom året for å føle oss og fungere på topp, år etter år.

Ideelt trenger et menneske minst 20 minutter helkroppseksponering hver dag for å generere en tilstrekkelig mengde d-vitamin på huden sin og så absorbere denne i tide etter.

Det kan vi bare drømme om i Norge. Vi har skummelt få soldager, med varierende andel soltimer fra ekstremt få til ekstremt mange gjennom året. Mesteparten av året er det også for kaldt eller vått til at flere enn de met hardbarka og fremovertenkende orker å kaste klærne, selv om sola skinner aldri så mye.

Vi må klare denne balansen og unngå både under- og overeksponering.

Hvert år starter jeg soldyrkingen tidligere. Hvis det er for kaldt, løper jeg noen intervaller for å få opp varmen, og vrenger av meg på overkroppen før jeg blir for svett, så sitter jeg i en vindstille solvegg så lenge jeg orker. I februar kan det være to til fem minutter. I år hadde jeg flere 20-minutters sesjoner i Mars, og April er blitt min høysommer. Med sol i lunchen og etter jobb nesten hver dag.

Dette sikrer et godt grunnlag før sola blir for sterk og vi har ferie hvor vi kan tilbringe all vår tid ute. Dette grunnlaget vil beskytte meg gjennom sommeren og de gode effektene vil vare lenger.

Jeg oppfordrer deg til å begynne å se på solskinn som mat og spise fornuftiige porsjoner regelmessig. Husk å spise med hele kroppen!

You gots to chill – Del 1: En real kalddusj

Jeg må innrømme noe.

Uansett hvor bra jeg får optimalisert kost, trening og andre kjente variabler for god dagsform, er det et rituale som jeg har erfart er helt ufravikelig for å virkelig føle meg FRESH.

For de uinvidde kan dette være så langt unna komfortsonen det går an å komme. Men faktum er at alle har enorme fordeler å hente ved å daglig unne seg en virkelig iskald dusj.

Når jeg var tenåring ble jeg helt zombie i den dampende varme dusjen, og mista tiden helt, for så å fortsette dagen omtrent like groggy etterpå. Dette skjer fortsatt hvis den indre pysa overtaler meg til å dusje varmt eller lunka. Men så fort jeg vrir om krana, våkner sansene og instinktene, for å ikke snakke om hormonene, og jeg er PÅ!

Miljøtilpasning

Det viser seg at vi mennesker har utviklet oss til å tilpasse oss store svingninger i miljøfaktorer som temperatur. Særlig i den lange, kritiske tiden før begrepet “inne” var oppfunnet. Jeg er selv en stor fan av isolerte hus, men har selv oppdaget at vi har tatt denne higenen etter komfort mye lenger enn det som er bra for oss.

Det positive med dette er boosten vi får når vi begynner å bevisst slippe kulda innpå oss igjen.

Cold Thermogenesis

Hvis du vil se noe av forkningen som viser fordelene med isbad, kan du google “Cold Thermogenesis”. Fordelene inkluderer blant annet økt fettforbrenning, sterkere immunforsvar, mental klarhet og bedre blodsirkulasjon og cellulær helse, samt at du slutter å fryse i tide og utide.

Etter et langt liv som pyse, er dette en ubehagelig tanke. Men jeg lover deg, når du trosser terskelen og slipper litt kaldtvann på kroppen, tar det ikke mange dager før du blir totalt hekta.

Gradvis tilvenning eller hoppe i det?

Den første uka kan du begynne med å telle ti sekunder på slutten av dusjen din, så øker du ti sekunder hver dag, til du har nådd den magiske terskelen på ett minutt. Husk og pust, lange, kontrollerte åndedrag hjelper deg å samle dg og være til stede i sensasjonen i kroppen. Etter tre dager er det ingen vei tilbake uansett og allerede etter en uke vil dine nærmeste spørre hva som har skjedd med deg, og du vil føle deg som et nytt menneske.

Altfor mange tror fortsatt at du kan bli syk av å få kulde på deg, som om det var en slags bakterie. Men når du venner deg til litt kaldt vann vil du oppleve at det faktisk styrker immunforsvaret drastisk.

Jeg vil allikevel ikke anbefale å kjøle deg ned når du allerede er frysen (les: har dårlig blodsirkulasjon frasitting og inaktivitet). Når dette er tilfellet, tar du deg en liten treningsøkt først. Knebøy, armhevinger, jumping jacks, burpees eller kettlebell swings aktiverer hele kroppen og plutselig har du mot og varme nok til å møte kulden. Du vil snart oppleve at du blir varmere etter kalddusjen enn før du begynner, denne varmen kommer innenfra.

Frys av deg fettet

Kroppen genererer varme for å kompensere for nedkjølingen utenfra. Denne varmen har en helt annen metabolsk effekt passiv varme fra varmt  vann eller en panelovn. Varme er energi, og for å generere varme må kroppen omsette kalorier, faktisk mye mer enn under hard trening. Hvis du da er fett-tilpasset, bruker kroppen dine lagrede kroppsfettreserver, nå  begynner vi å snakke! Det er jo derfor reservene var der i utgangspunktet. Ikke rart det har hopet seg opp når du har søkt komfort og varme utenfra.

I del 2 går jeg dypere i hvordan og hvorfor dette fungerer, vi skal også se på de tiltagende fordelene av lenger og kaldere eksponering (les ISBAD). innen du leser det, forventer jeg at du har hoppet i det og gir deg herved følgende utfordring:

Avslutt alle dusjer kaldt, alltid.
Jobb deg opp til minst ett minutt kalddusj, hver gang.

Kos deg!

Jing – Essens/Vitalitet

Jing er selve essensen av din fysiske kropp, grunnsteinen i din eksistens og den genetiske konstitusjon som blir nedarvet fra generasjon til generasjon.

Som barn hadde du sikkert en overflod av Jing, og i ungdomstida kommer du unna med hva det skal være av destruktive situasjoner og vaner. Men som vi alle vet, kommer det et punkt hvor ting begynner å gå nedover.

Ungdommens eskapader begynner å få en stadig høyere pris.

Denne synkende vitaliteten er det vismennene kalte Jing, og hele deres helsestrategi er basert på å bevare den for å sikre et langt, godt og aktivt liv uten sykdom og utmattelse.

Oh Man: Hurtigstart

Du er klar, du har satt av 100 dager til din manndom, og du har en pose Oh Man på kjøkkenbenken.

Hva nå?

Start med å røre ut en spiseskje pulver (ca 8 gram) i en kopp varmt vann.

Drikk elixiren rolig og pust dypt ned i ballene.

Ferdig!

 

Dette er den enkleste varienten, og jeg og andre menn har laget den på turbusser, fly og hotellrom rundt om i verden uten noe styr. Har du en liten batteridrevet melkeskummer er du garantert perfekt resultat overalt.

Mange liker også å blande pulveret i kaffe eller te, mens andre foretrekker melk eller “nøttemelk”.

En elixir kan også bli et mer komplett flytende måltid, med en balanse av fett, protein, karbohydrater og andre næringsstoffer som dekker dine unike behov. Dette vil du lære mer om i de kommende ukene.

I tre måneder nå, har jeg eksperimentert med skuddsikker kaffe som base for min morgeneliksir, det ser an til å være den enkleste, mest universielle og effektive varianten til nå, stay tuned for mer om dette.

 

Husk at effekten er tiltagende over tid, konsentrer deg derfor om å bygge vanen med å drikke elixir daglig, så bygges det momentum inni deg og resten vil gå av seg selv.

 

Skål!

Alkymisten

Lag Varm Sjokolade med Helt Rå Kakao

Det er sent på sommeren, her i Oslo har sola stekt oss godt og på regnværsdagene har fortsatt shorts og t-skjorte vært mulig. Men i dag er det litt anneledes. I dag er det vått og KALDT!

Jeg våknet hutrende med kun én tanke i hodet: Varm Sjokolade!

Jeg vil derfor dele med deg mine beste triks for å lage en deilig, tilfredstillende og sunn kopp (eller tre) med varm sjokolade. Med de beste tilgjengelige råvarer. …Continue reading Lag Varm Sjokolade med Helt Rå Kakao